Olej palmowy czerwony

Czerwona palma dostarcza dużo karotenu, witaminy E oraz koenzym Q10. Omega-3 i omega-6,  należą do grupy kwasów wielonienasyconych bez których organizm ludzki nie może funkcjonować. Nasz organizm otrzymując odpowiednią porcję omega 3 i omega 6  powinien także otrzymać odpowiednią dawkę karotenu i witaminy E, koenzym Q10 aby wszystkie procesy biochemiczne zachodziły prawidłowo.
 
Czerwona palma to nie tylko bogatctwo beta-karotenu lecz cała gama karotenoidów. Olej palmowy czerwony zawiera 10 razy więcej karotenu niż marchewka i 30 razy więcej niż pomidor. Z wyliczeń wynika że istnieje około 600 rodzajów karotenów. Olej palmowy czerwony zawiera wiele z nich: Likopen, Luteina, Zeaksantyna Kryptokantyna, Alpha- i Beta-karoten. Badania dowodzą że cała gama karotenu ma dużo lepszy  wpływ na nasz organizm aniżeli suplement diety (wyizolowany syntetyczny karoten, który może nam  zaszkodzić).
Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest stosowanie w diecie  oleju z czerwonej palmy w którym bogactwo karotenu jest nieocenione. Kiedy w organizmie kobiety poziom karotenu  (Alpha karoten, Luteina i Beta karoten) spada rośnie ryzyko choroby nowotworowej – rak piersi. Natomiast u mężczyzn kiedy jest odpowiedni poziom karotenu (Likopen) zmniejsza się o 45 % ryzyko raka prostaty. U palaczy którzy spożywają olej palmowy czerwony jest mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na raka płuc. Inne badania dowodzą (prof. Kreamat Ali Uniwersytet DACCA Bangladesh) podając olej z czerwonej palmy dzieciom z chorobami górnych dróg oddechowych  ich stan zdrowia znacznie się poprawił. Dzieci które mają  niedobór Beta-karotenu (wit. A) częściej zapadają na choroby górnych dróg oddechowych.
 
Czerwona palma stosowana  w diecie dostarcza nie tylko karotenu ale również dużą dawkę witaminy E. Witamina E to nazwa dwóch grup: tocotrienole (63%) i tocoferole (37%), każda grupa posiada 4 formy: alpha, beta , delta, gamma.
Większość kapsułek zawiera tylko wyizolowany pojedynczy składnik- alpha tocopherol. Dlatego olej palmowy czerwony jest tak wartościowy. Naturalna wit. E jest o wiele lepsza niż syntetyczna. Alpha Tocotrienole chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami  40 – 60 razy lepiej a niżeli  alpha tocophenole.
 
Czerwona palma prócz karotenu i wit. E zawiera także koenzym Q10, który jest  odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie poszczególnych narządów (serce, mózg wątroba) dodając komórkom energii. Nasz organizm potrzebuje tłuszczów. Zdrowe tłuszcze mają ogromny wpływ na wszystkie przemiany biochemiczne w organizmie ludzkim.