Olej palmowy czerwony

Olej palmowy tłoczony jest z owoców i zmielonych nasion palmy oleistej (Elaeis Guineensis). Nierafinowany ma kolor pomarańczowoczerwony. Wówczas jest doskonałym źródłem kompletnej witaminy E, zawiera karotenoidy, antyoksydanty oraz koenzym Q10. Właściwości oleju z czerwonej palmy.
 
Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty. Podczas obróbki termicznej pozbawiany jest wszystkich składników odżywczych i witamin. Olej palmowy biały jest tani, łatwo dostępny, ma długi okres trwałości i można przechowywać go w temperaturze pokojowej – dlatego jest atrakcyjny dla firm spożywczych. Olej palmowy biały zawiera około 45% niekorzystnych dla organizmu nasyconych kwasów tłuszczowych, sprzyjających otyłości, cukrzycy typu II i wzrostowi „złego” cholesterolu LDL we krwi.
 

Pamiętaj aby zawsze wybierać wyłącznie oleje nierafinowane,

nieprzetwarzane chemicznie!!