Koenzym Q10 (ubichinon) w ostatnim czasie ogromnie zyskuje na popularności, jest bowiem wykorzystywany zarówno w przemyśle kosmetycznym jako składnik kremów i balsamów do pielęgnacji oraz w przemyśle farmaceutycznym w postaci kapsułek i tabletek. Wszystko to z pewnością jest wynikiem jego ogromnego znaczenia dla naszego organizmu.
Naturalnym i bogatym źródłem koenzymu są makrela, łosoś, sardynki. Dobrym źródłem kwasów omega-3 są też orzechy włoskie, nasiona lnu, soi czy rzepaku. Najbogatsze w ten związek jest surowe mięso, a zwłaszcza serce, nerki, wątroba i śledziona. Niestety wszelka obróbka termiczna, a więc duszenie, pieczenie, gotowanie powoduje utratę dużej ilości ubichinonu w naszej codziennej diecie. Dzięki procesowi tłoczenia na zimno, starannie dobranych owoców z upraw ekologicznych bio olej palmowy czerwony zachowuje naturalny, nie przetworzony koenzym Q10, który wpływa na prawidłową pracę mięśnia sercowego, zdrowe dziąsła i zęby, pozwala zachować gładką skórę bez zmarszczek oraz chroni naczynia krwionośne i błony komórkowe przed wolnymi rodnikami.
Konsekwencjami niedoboru koenzymu Q10 jest zazwyczaj pogorszenie pracy serca, mięśni, ogólne osłabienie organizmu, a także przyspieszony proces starzenia się skóry.